Lemmikin eutanasia

Eutanasiapäätös on tehty. Mitä sitten tapahtuu? Mitä eutanasiatilanteessa tapahtuu? Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun lemmikki on kuollut?

Klinikoilla tapahtuu erilaisia eutanasioita. On hätäeutanasioita, on suunniteltuja ajanvaraus-eutanasioita, on päivystykseen saapuneita eutanasioita, joiden kiireellisyys vaihtelee, ja on eutanasioita, joihin päädytään tutkimuskäynnin päätteeksi.

Hätäeutanasia on oma lukunsa: tällöin eläin on yleensä jo lähdössä, jolloin henkilökunnalla on vain kiire auttaa lähtö kivuttomaksi. Maustemäen Sooda lähti hätäeutanasian myötä: tällöin yleensä lopetetaan suoraan sydämeen. Kun eläin jää teho-osastolle, omistajalta kysytään elvytyksestä ja hätäeutanasiasta. Oman kokemukseni mukaan valitettavan usein omistaja kieltää hätäeutanasian, mikä tarkoittaa sitä, että tilanteen tullen eläintä elvytetään ja yritetään pitää hengissä siihen asti, että saadaan vähintään omistaja kiinni luurin päähän, jotta saadaan lupa eutanasiaan.

Hoitopentumme Sooda sai hätäeutanasian kesällä 2024.

Esirauhoitteesta lopetukseen

Yritän kuvailla “yleisen” tai “normaalin” eutanasiatilanteen. Tällöin eläimestä ja sen kunnosta riippuen eläin joko ensin rauhoitetaan ja sitten kanyloidaan tai ensin kanyloidaan ja sitten rauhoitetaan. Mikäli eläin on kovin stressaantunut klinikkaympäristössä, on usein otollisempaa ensin antaa rauhoite lihakseen ja sitten vasta kanyloida. Mutta jos eläin on vanha, kuiva, tällä on pitkäaikaissairauksia tai sen kunto on muutoin huono, saattaa esirauhoite aiheuttaa sen, että kanylointi on entistä vaikeampaa verenpaineen laskiessa. Tällöin yleensä ensin kanyloidaan ja sitten vasta esirauhoitetaan.

Omistaja saa halutessaan jättää eläimen lopetettavaksi tai olla mukana esirauhoitteen vaikutukseen asti tai olla mukana ihan loppuun asti. On klinikasta, eläinlääkäristä ja tilanteesta riippuvaa, kysytäänkö tästä erikseen omistajalta, joten kannattaa miettiä hyvissä ajoin, haluaako olla mukana loppuun asti.

Kanyyli

Yleensä, kun esirauhoite on annettu, omistaja (tai seurue, joka on tullut saattaamaan eläimen viimeiselle matkalle) jätetään lemmikin kanssa keskenään odottamaan rauhoittumista. Omistaja voi antaa eläimen olla pöydällä tai lattialla, tai pitää tätä sylissä tai syleiltävänä. Yleensä noin 10 minuutissa esirauhoite on vaikuttanut niin, ettei eläin enää edes havahdu ympärillä tapahtuviin asioihin. Tällöin halutessaan omistaja voi poistua tilasta hyvällä omatunnolla.

Seuraavaksi lemmikki saa kanyylin kautta propofolia, eli yleisanesteettia, jota käytetään myös anestesiassa lyhyissä leikkauksissa. Eutanasiatilanteessa eläin saa propofolia yliannostuksen, jolloin elintoiminnot saattavat lakata jo siinä kohtaa. Propofol alkaa vaikuttaa noin puolen minuutin jälkeen ja tällöin vielä tarkistetaan, ettei eläimen luomi- ja/tai kornearefleksi toimi. Eli silmä ei nyi, vaikka sormella koskettaa silmän sisäkulmaan tai jopa suoraan silmään.

Sitten eläimelle annetaan kanyylin kautta eutanasia-ainetta, joka viimeistään lopettaa elintoiminnot. Aine vaikuttaa nopeasti. Toisinaan eläin saattaa nykiä, nytkähtää tai korahtaa, mutta kyseessä on ääniä ja liikkeitä, jotka johtuvat ruumiin ja elimistön lopullisesta rentoutumisesta. Kissoilla toisinaan häntä pörhistyy kuoleman jälkeen hetkeksi. Yksi hoitaja on kuvaillut tätä minusta hienosti ja olen ottanut sen itsekin käyttöön: kissa näki jotain jännittävää. Tiedättekö, samalla tavalla, kuin pennut innostuvat leikkiessään ja niiden hännät pörhistyvät suorina pulloharjoina.

Eläinlääkäri kuuntelee eläimen vielä stetoskoopeilla ja varmistaa, että eläin on kuollut. Vähän kuoleman jälkeen eläimestä alkaa tulla virtsaa ja ulostetta. Yleensä henkilökunta puristaa jo heti kuoleman jälkeen rakon tyhjäksi. Omistaja voi halutessaan vielä jäädä lemmikin kanssa ja halutessaan pitää tätä sylissä tai syleillä.


Muistoesineet

Nykyään on mahdollista tehdä erilaisia muistoesineitä esim. lemmikin tuhkasta, mutta myös karvasta voi teettää koruja ja muita muistoesineitä. Mikäli ennakkoon ei ole ottanut jo karvaa talteen, on tässä kohtaa vielä otollinen hetki leikata tai ajella karvaa talteen. Klinikoilta löytyy aina kuitenkin trimmeri tai sakset sekä jotain minigrip-pusseja.

Yliopistollisella eläinsairaalalla ns. eutanasiahuoneessa on mahdollisuus värjätä eläimen anturat mustalla värillä ja sitten painaa tassun jälki paperille. Tällaisen voi toteuttaa myös muualla, mikäli tuo itse tarvikkeet mukanaan. Tietenkin voi myös kotona valmiiksi tehdä tällaisen muiston, mutta toki onnistuneempi lopputulos saattaa tulla vasta eutanasian jälkeen.

Yksi mielestäni kiva tapa muistaa lemmikkiä on sirotella tämän karvaa tai tuhkaa esim. tietyn puun juureen tai viherkasvin multaan.

Hautaaminen

Eläinklinikasta riippuen omistajan kanssa käydään ennakkoon tai sitten vasta kuoleman jälkeen läpi se, että mitä lemmikille tapahtuu eutanasian jälkeen. Yleensä vaihtoehdot ovat tuhkaus tai hautaaminen. Mutta vaihtoehtona on myös ruumiinavaus ja mahdollisuuksien mukaan opetus- ja tutkimuskäyttö.

Mikäli eläin halutaan kotiin haudattavaksi, kannattaa lukea Ruokaviraston sivuilta hautaamiseen liittyvät ohjeet. Klinikalta eläin voidaan antaa mukaan tämän kantokopassa, muovipussissa tai mikäli kyseessä on isompi eläin, on järkevää suojata auton takaluukkua muoveilla tai tekstiileillä.

Joidenkin tuhkaamojen kautta on mahdollista myös teettää lemmikille hautakivi.

Tuhkaaminen

Eläinklinikoilla on oma yhteistyötuhkaamo, johon eläin lähetetään tuhkattavaksi klinikan toimesta. Omistaja voi kuitenkin viedä eläimen tuhkattavaksi mille tahansa valitsemalleen tuhkaamolle, jos eläimen vie itse tuhkaamon aukioloaikojen ja käytäntöjen puitteissa.

Tuhkaamisessakin on kaksi vaihtoehtoa: yhteistuhkaus tai yksilötuhkaus.

Yhteistuhkaus eli muistotuhkaus tarkoittaa sitä, että useampi lemmikki tuhkataan samanaikaisesti. Tällöin omistajalla ei ole mahdollisuutta saada lemmikin tuhkia itselleen, koska ne eivät ole eroteltavissa. Tämän vuoksi yhteistuhkaus on myös edullisempi kuin yksilötuhkaus.

Mikäli omistaja valitsee yksilötuhkauksen, on edessä seuraavanlaiset valinnat:
  • Ensiksi: mihin uurna lopulta päätyy? Kirjahyllyyn, haudattavaksi, uurnalehtoon, uurnaholviin? Lopullinen sijoitus voi vaikuttaa siihen, millainen uurna kannattaa valita.
  • Jätetäänkö uurna auki vai ei? Eli haluatko sirotella tuhkat? Tai haluatko myös teettää tuhkista muistoesineen tai sirotella vain osan tuhkista?
  • Kahden edeltävän päätöksen perusteella seuraava kysymys onkin: millainen uurna? Pitääkö siinä olla mahdollisuus, että se voi jäädä ns. lukitsematta? Riittääkö jokin yksinkertaisempi uurna, jos tuhkat on tarkoitus sirotella tai haudata? Ja mikä tärkeintä: mikä uurna sopii kunnioittamaan lemmikin muistoa omasta mielestäsi parhaiten?
  • Tuleeko uurnaan muistolaatta ja mitä laattaan kaiverretaan?
Joillain tuhkaamoilla on valikoimissa erilaisia muistoesineitä, eli sellaisen voi tilata myös sitä kautta eikä vasta jälkikäteen. Ja jos esim. haluaisi lemmikilleen nimenomaan sellaisen uurnan, jota ei ole mahdollista jättää auki, voi tällöin tilata muistoesineen samalta tuhkaamolta, jolloin muistoesineeseen otetaan tuhkaa ennen kuin loput tuhkat suljetaan uurnaan.

Jos klinikalla on oma huone eutanasioita varten tai mikäli kyseessä on varattu eutanasia-aika, on oman kokemukseni mukaan yleensä omistajalla 15-45 minuuttia aikaa hyvästellä. Harvemmin omistaja päättää, että nyt hän lähtee ja jättää eläimen siihen, joten siksi henkilökunta saattaa käydä huoneessa kysymässä, miten siellä jaksellaan. Sen tarkoitus ei ole hoputtaa, vaan mahdollistaa se, että “viimeinen eroaminen” tulee nätimmin. Usein omistajalle on vaikeaa jättää kuollut lemmikki yksin huoneeseen, jolloin on helpompaa lähteä, jos lemmikin kanssa jää esim. hoitaja.

Kun eläin on lopetettu ja hyvästelty, tuhkaamoasiat sovittu ja lasku maksettu, omistaja lähtee.

Kun omistaja on lähtenyt, eläimen kanyyli irroitetaan ja rakkoa tyhjennetään vielä. Mikäli eläimestä on tullut ulostetta, tämä siivotaan pois. Sitten on edessä toimitus, jota on hyvin vaikeaa tehdä kunnioittavasti, mutta se pyritään tehdä aina mahdollisimman kauniisti ja eläintä kunnioittaen. Eläin siirretään tuhkaamon muovipussiin. Muovipussissa on kirjoitettuna eläimen ja omistajan tietoja.

Sitten eläin siirretään muovipussissa kylmiöön tai pakastimeen - riippuen, kuinka iso eläinklinikka on kyseessä. Riippuu myös klinikan suuruudesta, kuinka tiheään tuhkaamo hakee ruumiita, mutta oman kokemukseni mukaan useimmiten tuhkaamo käy klinikalla kerran viikossa. Toisinaan tuhkaamolle tarvitsee erikseen soittaa, mikäli kylmätilat täyttyvät erityisen nopeaan tai mikäli lopetettavana on ollut poikkeuksellisen suuria lemmikkejä.

Mikäli omistaja on valinnut yhteistuhkauksen, tuhkat sirotellaan tuhkaamon toimesta. On tuhkaamosta riippuvaa, minne tuhkat ripotellaan: joillain tuhkaamoilla tieto on selvästi löydettävissä nettisivuilta.

Mikäli omistaja on valinnut yksilötuhkauksen, tulevat tuhkat joko noudettavaksi kyseiselle klinikalle parin viikon kuluessa tai sitten postitettuna kotiin. Toimitustavat riippuvat tuhkaamosta.


Opetus- ja tutkimuskäyttö

Mikäli eläin lopetetaan Yliopistollisessa eläinsairaalassa (Koetilantie 4, Helsinki), omistaja voi luovuttaa ruumiin opetus- ja tutkimuskäyttöön. Tällöin Yliopistollinen eläinsairaala veloittaa vain eutanasian ja toimistomaksun omistajalta. Opetus- ja tutkimuskäytössä eläimen ruumis ei suinkaan jää ikuisiksi ajoiksi kopeloitavaksi, vaan yleensä ruumis käytetään hyvinkin nopeaan johonkin käynnissä olevaan tutkimukseen tai sen avulla eläinlääkäriopiskelijat harjoittelevat jonkin toimenpiteen. Sitten eläin toimitetaan Eläinsairaalan toimesta yhteistuhkaukseen.

Kun eläimen luovuttaa opetus- ja tutkimuskäyttöön, omistaja ei voi saada eläimen tuhkia itselleen eikä omistaja saa myöskään tietoa siitä, esim. mihin tutkimukseen eläintä on käytetty ja/tai mitä eläimestä kuoleman jälkeen mahdollisesti löydetään.

Myös muilla eläinklinikoilla voi kysyä, onko klinikalla tai sairaalalla tarvetta eläimen ruumiille. Esimerkiksi itse klinikkaeläinhoitajana olen opiskellut ruumiiden avulla eläimen anatomiaa ja harjoitellut vastalopetetun eläimen kanssa verinäytteen ottoa.

Ruumiinavaus

Eläimen voi myös lähettää tai viedä ruumiinavaukseen. Lemmikkien ruumiinavaustutkimuksia tehdään Ruokaviraston Helsingin toimipaikassa.

Jotta ruumiinavaus olisi mahdollisimman onnistunut, kannattaa kertoa suunnitelmasta eläinklinikalle, joka on tekemässä eutanasian. Kuoleman jälkeen eläimen ruumis tulee jäähdyttää 0 asteeseen, jolloin voit pyytää klinikkaa säilömään hetken ruumista kylmätiloissaan. Eläin tulee pakata niin, ettei pakkaus vuoda tai rikkoonnu kuljetuksen aikana ja paketissa tulee olla mukana esim. sanomalehtipaperia, talouspaperia tai muuta sellaista, jotta eläimestä mahdollisesti valuvat eritteet imeytyvät näihin. Pakkauksen päällä tulee lukea selkeästi: Eläinperäinen näyte – vapautettu.

Eläimen mukana tarvitsee olla lähete. Sen voi tulostaa ja täyttää käsin tai sitten sen voi täyttää sähköisesti.

Siihen, miten eläin toimitetaan Helsinkiin, on neljä erilaista vaihtoehtoa.

1. Viet itse Helsinkiin. Tällöin kannattaa laittaa eläin kylmälaukkuun matkan ajaksi. Toki voit myös tehdä niin, että eutanasia suoritetaan Helsingissä tai lähempänä Helsinkiä. Osoite, johon eläin viedään, on Mustialankatu 3, Helsinki. Avaussalin ovi löytyy Ruokaviraston ja Eläinlääketieteellisen tiedekunnan väliseltä sisäpihalta. Kadulle näkyy korkea peltiovi, jossa on suuri numero 4. Henkilökunta on paikalla virka-aikana kello 8-16:15. Tavoitat henkilökunnan soittamalla avaussalin ovikelloa tai soittamalla ovessa olevaan puhelinnumeroon. Käytössä on myös asiakaskylmiö, johon voit tuoda eläimen virka-ajan jälkeen. Kylmiö on mitoitettu pieneläimille, ja tuojan on itse kyettävä nostamaan eläin kylmiöön sisälle. Kylmiön ovi on avaussalin oven vieressä vasemmalla. Pääset kylmiöön ovikoodilla, jonka saa soittamalla numeroon 029 520 4919. Kylmiössä on myös täytettäväksi tutkimuslähetteitä.

2. Vie tai postita ruumis Ruokaviraston muuhun näytekylmiöön. Nämä sijaitsevat osoitteissa:
  • Kuopio, Neulaniementie 4
  • Seinäjoki, Keskuskatu 23
  • Oulu, Elektroniikkatie 5
Tai sitten erilliseen kylmäkonttiin, jotka sijaitsevat osoitteissa:
  • Iisalmi, Haukisaarentie 4
  • Joensuu, Yliopistokatu 6
  • Loimaa, Tampereentie 51
Lue lisää näytekylmiöistä ja kylmäkonteista täältä.

3. Tilaa TavaraTaxin kuljetus haluamaasi noutopisteeseen soittamalla numeroon 0100 6100. Ilmoita tilauksen yhteydessä, mihin toimipisteeseen näyte on menossa. Saat tilauksen yhteydessä kuljetuksen hinta-arvion ja noutoajankohdan. Tekstin ”Eläinperäinen näyte – vapautettu” lisäksi merkitse pakettiin kohde-toimipiste. Toimituskulut laskutetaan omistajalta.

4. Postita ruumis Helsinkiin. Postin kautta voit lähettää alle 25 kg painavan paketin Postin "Ovelle sovitusti" -palvelulla. Jos eutanasia tapahtuu loppuviikolla, on parempi vaihtoehto säilyttää ruumis pakastimessa tai mahdollisuuksien mukaan klinikan kylmätiloissa viikonlopun yli, ja lähettää vasta maanantaina.

Ruumiinavausta varten henkilöasiakkaan tulee tunnistautua sähköisesti. Tämän takia Ruokaviraston laboratorio lähettää tekstiviestin, jota kautta tunnistautumisessa edetään.

Ruumiinavauksen tulokset tulevat 1-3 kuukauden kuluttua. Dewin kissojen kohdalla ruumiinavaukset ovat kustantaneet 300-400 euron väliltä.

Ruumiinavauksen jälkeen eläin joko yksilö- tai yhteistuhkataan. Eli omistajalla on mahdollisuus saada ruumiinavauksen jälkeen tuhkat vielä kotiin. Lähetteessä on kohta, johon merkitään tuhkaamo, joka on valittu. Tuhkaamot, jotka tekevät yhteistyötä Ruokaviraston Helsingin toimipaikan kanssa, ovat:
  • Pääkaupunkiseudun Eläintuhkaamo (Helsinki)
  • Suomen Eläintuhkaus (SET, Myrskylä)
  • Verna (Lempäälä)
  • Mäntsälän Lemmikkilehto
  • Sateenkaarisillan Pieneläinkrematorio (Loppi)
  • Metsäkulman Eläintuhkaus (Iitti)
  • Salon Eläintuhkaus
  • Porvoon Eläintuhkaus
  • Pieneläintuhkaamo Ystävä rakkahin (Rauma)
  • Pennalan Eläintuhkaamo (Orimattila).
Lue lisää lemmikin ruumiinavauksesta Ruokaviraston sivuilta.

Kommentit