Kissan atooppinen syndrooma ja sikaripunkki

Kissamme Zellan terveysasioita selviteltiin syystalvella 2024. Tässä tiivistelmä, mitä oireita oli, tuli ja meni, mitä tutkimuksia ja toimenpiteitä tehtiin, mitä diagnosoitiin ja miten hoidettiin.

6.10.2024: Huomattu veripisara vasemmalla ohimolla. Puhdistettu. Epäily: itse raapassut tai toinen kissa huitassut.

7.10.2024: Ohimo häiritsee Zellaa: epäily ruvesta, joka alkanut kutittaa. Laitetaan kauluri ja varataan ell, jotta voidaan varmistaa, ettei silmässä ole haavaa.

9.10.2024: Ensimmäinen eläinlääkärikäynti. Tutkitaan rauhoitettuna. Silmässä ei haavaa eikä luomien alla mitään. Silmän ympärys tulehtunut, kipeä, punakka, turvoksissa. Ajellaan karvat alueelta. Aloitetaan puhdistus aamuin illoin, Vetramil puhtaalle iholle, tulehduskipulääke meloksikaami kerran päivässä 3-5 päivää, antibioottina Synolux 3 krt päivässä 5 päivän ajan.

11.10.2024: Toinen eläinlääkärikäynti. Alue on jopa ärtyneempi ja turvonneempi, vaikka kauluri ollut käytössä useamman päivän. Zella myös selvästi vaisumpi. Aloitetaan iholle kortisoni-antibioottisilmävoide 3 krt/pv Vetramilin sijaan. Varataan hammasaika hammasjuuripaiseen poissulkemiseksi.

Voiteella on selvästi parempi vaste, mutta iltaa kohti oireilu aina pahenee. Kortisoni myös "polttaa" naamasta kaiken karvan, mihin kortisoni osuu.

15.10.2024: Illalla silmän alue jälleen todella turvoksissa, vilkkuluomi voimakkaasti esillä, siristää silmää, kipukyhjöttämistä. Silmä vaikuttaa olevan ulompana kuin toinen.

Jos yrittää olla hetkenkään ilman kauluria, Zella hinkkaa heti naamaansa. Pari tassun sivelyä naamaan ja ohimolle ilmestyi punaisia paukamia.

16.10.2024: Kolmas eläinlääkärikäynti: hammaslääkäri. Silmän tilanne rauhoittunut yön aikana. Ei löydy hammasjuuripaisetta tai muutakaan silmän alueen tilannetta selittävää. Pupillit reagoivat samalla tavalla valoon, uhkausvaste ollut koko ajan, ei kuumetta.

Eläinlääkärin kanssa puhetta suun kautta otettavasta kortisonista, mutta haluan ensin varmistuksen, ettei Zellan silmän takana ole mitään. Pelkään, että Zellalla on jokin kasvain tms, ja viikkojen kortisonikokeilu vain pitkittää vääjäämätöntä.

Soitan Vantaalle Eläinsairaala Aistiin, josta saan neurologille ajan heti seuraavalle päivälle. Tässä kohtaa ajatuksena on, että koska toinen silmä on ulompana, sen takana voisi olla jotain, mikä työntää silmää ulospäin.

17.10.2024: Neljäs eläinlääkärikäynti: neurologi. Silmä normaali, mutta ulompana kuin toinen. Iho ehjä. Verikokeet ok, tulehdusarvo hyvin lievästi koholla: 9,4. Magneettikuvissa todetaan vain pehmytkudosturvotusta. Diagnoosivaihtoehdot: ihon tulehdus, allerginen reaktio tai FOPS.
(FOPS = Feline Orofacial Pain Syndrome eli tiivistetysti kolmoishermosärkyä.)

Aloitetaan kortisoni suun kautta ja gabapentiini pienellä (mutta nousevalla) annoksella, 25mg kerran päivässä. Parin päivän jälkeen turvotus laskee. Kauluria ei voi ottaa pois, alkaa heti pestä silmän ympärystää. Jätetään märkäruoka (monoproteiini-kalkkuna) pois ja annetaan vain Hill'sin z/d-nappulaa ja ItsyBitsyn pakastekuivattuja kanaherkkuja, koska näissä Zellan saa syömään lääkkeitä.

23.10.2024: Huomaan toistamiseen, että vasen korva poikkeuksellisen likainen. Ei voi johtua pelkästään siitä, ettei Zella pysty pesemään itseään kaulurin takia. Varaan ajan korvatutkimuksiin. Iho edelleen ärtynyt, kortisonivoide vähentää turvotusta mutta pahentaa punotusta.

24.10.2024: Viides eläinlääkärikäynti. Todetaan lievä korvatulehdus. Otodinella puhdistusta, Canofite-korvalääke kahdeksi viikoksi. Gabapentiinin nosto 25mg aamuin illoin.

31.10.2024: Silmä turpoaa jälleen, laitetaan kortisonivoidetta. Tilanne pahenee. Jätetään kortisonivoide kokonaan pois. Selvästi kipeän oloinen: aloitetaan meloksikaami kerran päivässä. Nostetaan myös gabapentiini: 25mg aamulla ja 50mg illalla.

4.11.2024: Kuudes eläinlääkärikäynti: korvakontrolli. Ei korvatulehdusta. Nyt naaman iho kuiva ja hilseilee voimakkaasti. Lähdetään hoitamaan ihoa Vetramil-suihkeella (vanulapun kautta).

7.11.2024: Aivastelu alkaa: useita kertoja tunnissa. Ell epäilee, että Vetramil ärsyttää. Vaihdetaan valmiste Bepantheniin. Aloitan kuitenkin myös Flumaxin.

8.11.2024: Aivastelun lisäksi alkaa yskä. Iltaan mennessä 1 yskäkohtaus per tunti. Tajuan kaivaa rokotuskortin esiin: rokotteet ovat menneet vanhaksi 8/2024. Aloitetaan tukihoitona doksisykliini-antibiootti, koska oireilu on poikkeuksellisen voimakasta.

9.11.2024: Vasemmasta etujalasta löytyy kohta, jota Zella haluaa nuolla ja johon muodostuu samanlaista punaista paukamaa, mitä on tullut ohimolle, jos Zella päässyt pesemään naamaansa.

11.11.2024: Seitsemäs eläinlääkärikäynti: testataan FIV ja FeLV. Tulokset negatiiviset.

Yskä rauhoittumaan päin: alkaa yskiä, kun herää tai kun “innostuu”. Korvalehdet alkaneet punoittaa, mikä voi johtua kaulurista. Jos yrittää olla ilman kauluria, alkaa pestä intensiivisesti naamaa ja nyt eritoten jalkaa.
Gabapentiini, meloksikaami, Flumax ja ihonhoito Bepanthenilla jatkuu.

13.11.2024: Kahdeksas eläinlääkärikäynti. Silmät epäsymmetrisen malliset, vasen puoli edelleen turvoksissa. Otetaan ihonäyte, raapenäyte ja sieniviljely.
Ihonäytteessa eosinofiilejä ja runsaasti neutrofiilejä. Raapenäytteessä ei sikaripunkkeja, mutta ne eivät myöskään läheskään aina "jää kiinni". Epäilyksenä nimenomaan Demodex cati eli sikaripunkki, joka elää karvatupessa eikä tartu muihin kissoihin.
Suunnitelma:
a) jos sieniviljely pos, edetään sen mukaan
b) jos sieniviljely neg, annetaan varmuuden vuoksi ulkoloishäätö sikaripunkin varalta
c) jos sieniviljely neg eikä ulkoloishäätö auta: mahdollisia diagnooseja esim. atopia (ei tyypillisintä oireilua tosin), pemphigus, kutaaninen lupus erythematosus, erythema multiforme, sisäelinkasvaimet, kateenkorvan kasvain tai haimakasvaimet.

Koska ihossa sekundäärinen bakteeritulehdus, hoidetaan tätä Fucidin-antibioottivoiteella. Jatketaan suun kautta edelleen doksisykliiniä kaksi viikkoa. Ihon kutinan takia aloitetaan myös Cerenia pienellä annoksella viikoksi. Meloksikaamia on mennyt pari viikkoa, joten jätetään se pois, ja nostetaan gabapentiini 50mg aamuin illoin.

19.11.2024: Alustava sieniviljelyn tulos neg. Laitetaan Bravecto-ulkoloishäätö.

20.11.2024: Vasemman korvalehden sisäpinnalle muodostuu vesirakkuloita. Rakkulat puhkeavat, kun korvaa kevyesti pyyhkii.

21.11.2024: Oikea korva alkaa oireilla myös. Korvalehdet ovat jääneet viime aikoina entisestä enemmän lurpalle väärään suuntaan, jolloin korvalehden sisäpinta hinkkaa kauluriin. Epäilyt: korviin tulee vesirakkuloita kaulurin takia tai Bravecto on aiheuttanut allergisen reaktion.

22.11.2024: Eritoten vasen korva on täynnä puhjennutta rakkulaa ja joka päivä tulee uusia rakkuloita. Puhdistaminen vaikeaa, korva selvästi kipeä. Leikataan kauluria niskasta niin, etteivät korvat pysty osumaan kauluriin.

25.11.2024: Varaan ajan koepalan ottoon. Saan seuraavalta päivältä peruutusajan!

26.11.2024: Yhdeksäs eläinlääkärikäynti: koepalojen otto. Ohimo parantunut hyvin, vasemman korvalehden sisäpinta verestävä, märkivä. Oik. korvassa enää vain yksi rupi. Vasemmassa etujalassa pigmenttimuutosta ja pari rupea, polkuanturasta kuoriutunut pintakerros pois.

Otetaan koepalat: viipale korvalehteä, pari pientä kohtaa korvasta muutoin ja koepala myös jalan pigmentoituneesta kohdasta. Korvalehti puhdistetaan. Historia tietäen täytyy olla tarkkana, että puhkeaako nyt uutta tulehdusta jonnekin.

Jatketaan puhdistuksilla ja Fucidinilla korvalehden hoitoa. Anturoihin Bepanthenia. Vaihdetaan kauluri puhallettavaan malliin, jotta kauluri ei osu korviin.

27.11.2024: Uusia rakkuloita ei tule enää korvalehteen.

29.11.2024: Korvalehti on selvästi paranemaan päin.

1.12.2024: Patologin vastaus: muutokset viittaavat atooppiseen syndroomaan (FAS eli Feline Atopic Syndrome), mutta muutos poikkeuksellisen raju. Sikaripunkkeja ei löydy, mutta ell pohtii, että taustalla olisi ollut myös sikaripunkki ja korvalehtien rakkulaongelma olisi voinut johtua rajusta die-off-reaktiosta, koska rakkulat ilmestyivät Bravecton jälkeen. 

7.12.2024: Tikkien poisto.

13.12.2024: Kymmenes eläinlääkärikäynti: kontrolli. Naama ok, korvat ok, polkuantura parantumassa. Selkä jännittynyt laajalti, mutta tämä huomattu pitkin syksyä: kauluri vaikutti liikkumiseen.

Nyt oireeton. Jos korvien lievä oireilu palaa, aloitetaan kortisonisuihke ohjeen mukaisesti. Jos tilanne selvästi pahenee, mietitään atopiaan lääkitys.

Annetaan rokotukset, lähdetään laskemaan gabapentiiniä. Selän kanssa nyt hierontaa ja vähitellen liikunnan lisäämistä. Jätetään kauluri pois onnistuneesti!

9.1.2025: Yhdestoista eläinlääkärikäynti: kontrolli. Zella pysynyt täysin oireettomana. Selkäjumit helpottaneet, mutta jatketaan hierontaa. Rokotuksista ei tullut oireita, annetaan tehosterokote. Edessä painonpudotusta, koska vähäisempi liikunta ja namien kautta lääkitseminen kerryttänyt painon 4,5 kiloon. Ideaali 3,8-4 kiloa.

Lopputulema

Patologin tuloksissa varmistui atooppinen syndrooma, mutta on oletettavaa, että taustalla oli sikaripunkki, joka sai atooppisen alttiuden takia elintilaa ja joka riehaantui kortisonista.

Normaalisti sikaripunkki (demodex cati) voi elää kissan karvatupessa sulassa sovussa. Jotkin lähteet väittävät, että suurella osalla kissoista on sikaripunkkitartunta jo syntymästä asti, mutta että sikaripunkki alkaa oireilla vasta vastustuskyvyn laskettua.

Zellan tilanteessa on oletettavaa, että lokakuun alussa tullut naarmu ja tähän asti piilossa ollut atooppinen syndrooma jotenkin vaikutti siihen, että sikaripunkki alkoi saada elintilaa. Oirekuvan nopea laantuminen Bravecton jälkeen viittaa myös sikaripunkkeihin. Pelkästä atooppisesta syndroomasta todennäköisesti ei ole kyse, koska pystyimme palaamaan samaan märkäruokaan ja samaan hiekkaan ilman mitään ongelmia.

Kaiken kaikkiaan Zellan diagnoosin etsiminen ja hoito kustansi n. 2 700 euroa. Lisäksi vakuutusyhtiö korvasi noin 900 euroa - vakuutusyhtiön katto oli 1000e, ja olimme käyneet alkuvuodesta ortopedilla.


Kommentit